Jouw snelheid, onze veiligheid

Jouw snelheid zorgt mee voor het veiligheidsgevoel van anderen, voor de veiligheid van de mama die oversteekt, de kinderen op de achterbank, de fietser die je voorbij rijdt, de brommer of step achter je. Door je snelheid aan te passen aan de snelheidslimiet, draag je bij aan een veiliger verkeer voor iedereen. 

Waarom heeft jouw snelheid invloed op onze veiligheid? 

 • Hoe sneller je rijdt, hoe minder je ziet. Je hebt minder tijd om rond te kijken en te reageren op onverwachte situaties.
 • Je stopafstand wordt groter naarmate je sneller rijdt. Niet alleen wordt je reactieafstand groter, maar je auto heeft ook een langere afstand nodig om tot stilstand te komen.
 • Bij een ongeval is de impact van de botsing groter naarmate je sneller rijdt. Een ongeval bij 30 km/u maakt zelden dodelijke slachtoffers, aan hogere snelheid is dit veel vaker wel het geval. 

Jouw snelheid, de veiligheid van iedereen in je buurt. 

Wist je dat jouw snelheid op de weg niet alleen van invloed is op de veiligheid van andere weggebruikers, maar ook wordt opgemerkt door buurtbewoners? Wij gingen samen met Joris Hessels op pad om verhalen te verzamelen van mensen die alles hebben gezien in hun buurt. Zij kennen de gevaarlijke verkeerssituaties en willen zich graag inzetten voor veiligere verkeerssituaties. 

Wist je dat?

Hoe sneller je rijdt, hoe ernstiger de gevolgen bij een botsing. En toch spot Karen regelmatig bestuurders die niet op hun snelheid letten. Als moeder van jonge tweelingdochters maakt Karen zich zorgen over de snelheid van andere autobestuurders en durft ze niet met haar kinderen naar school te fietsen. Zorg mee voor de veiligheid in je buurt en let op je snelheid.  

“Er zijn mensen die mooi op hun snelheid letten, maar er zijn heel veel mensen die er niet op letten. Ik wil niet denken aan de gevolgen.”

- Karen, mama van Lily & Fran

Wist je dat?

Hoe sneller je rijdt, hoe minder je ziet. Joris bezocht frituuruitbater en vader Singh in zijn frituur, waar hij van achter zijn toog een oogje in de gaten houdt voor de veiligheid van zijn klanten, buurtbewoners en zijn dochter. Wanneer auto's te snel rijden in de straat, houdt hij dan ook zijn hart vast omdat ze zomaar het gevaar kunnen missen. Denk jij de volgende keer dat je in de auto stapt aan de gevolgen van jouw snelheid?

“Als mijn dochtertje op straat speelt, dan zit de schrik er wel in, want als je te snel rijdt zie je niet alles.”

- Singh, papa van Harbani

Wist je dat?

Hoe sneller je rijdt, hoe ernstiger de gevolgen bij een botsing. Samen met Klaus besprak Joris de toenemende impact van te snel rijden bij een aanrijding. Als fervent fietser schrikt Klaus nog dagelijks van het aantal risicovolle situaties op de weg en maakt hij zich zorgen. Daarom roept hij iedereen op om op je snelheid te letten.

“Je voelt je altijd veiliger als iemand je voorbijsteekt aan een degelijke snelheid.”

- Klaus, warme bakker

Geef je mening

Waarom hou jij je aan de snelheidslimiet?

   Word ambassadeur en download campagnemateriaal

   Naast de buurtbewoners kan jij ook ambassadeur worden van onze campagne. 

   Download ons campagnemateriaal (toolkit) en verspreid mee de boodschap door de poster aan jouw raam te plakken.

   Het onderstaande campagnemateriaal mag 1 jaar gebruikt en getoond worden (tot 15/04/2025). Het materiaal mag niet als download aangeboden worden op websites van derden.

     Gegevens organisatie

     Contactpersoon sensibilisering

     Vraag 1/1
     Door een beetje sneller te rijden, kan je gemakkelijk heel wat tijd winnen en veel sneller aankomen op je bestemming.

     Dus... waarom win je amper tijd door sneller te rijden?

     Ontdek het hier!