Groot Gelijk dat je nuchter rijdt

Veilig thuiskomen begint met je eerste drankje. Ga voor alcoholvrij, voor een zorgeloze avond en voor een plezante rit terug naar huis. Want wie niet telt, telt pas echt mee.

Kies alcoholvrij vanaf je eerste drankje

Goed nieuws: chauffeurs die kiezen voor een volledige avond 0,0% komen steeds vaker voor. Er zijn dan ook verschillende reden om te kiezen voor 100% alcoholvrij: 

 1. Je houdt het veilig. Voor jezelf, je vrienden én anderen op de baan.
 2. Je bent niet bezig met tellen. Zelfs al ben je een wiskundig genie, ontspannend kan je het niet noemen.
 3. Je maakt nog meer deel uit van je vriendengroep. Omdat je niet moet tellen, kan je je concentreren op waar het echt om draait: vriendschap, gezelligheid en plezier maken!

"We zien de laatste tijd een trend waarbij steeds meer bestuurders helemaal geen alcohol (willen) drinken wanneer ze nog moeten rijden. 2 op de 3 kiest er voor helemaal niets te drinken."

Bron: Bevraging VSV bij 600 18-54 jarige autobestuurders, maart 2024

100% voor 0,0%

Wijn is fijn en bier is plezier – maar niet als je nog moet rijden. Tenzij je kiest voor een alcoholvrije variant! Er zijn vandaag zoveel opties te vinden dat je altijd wel iets vindt naar jouw smaak. Wij geven je alvast onze beste tips mee om je te amuseren zonder alcohol:
1
Ga voor een mocktail of alcoholvrij bier

Wedden dat je het verschil zelfs niet zal proeven? Je vindt ze tegenwoordig in alle bars en supermarkten. Lekker!

2
Vertel het aan iedereen die het horen wilt

Jij zal vandaag iedereen veilig thuisbrengen – zonder te drinken. Of ja, iets alcoholvrij of fris. Zo weet iedereen meteen dat ze je niets mogen opdringen. De steun van je vrienden kan ook het verschil maken!

3
Zorg zelf voor de sfeer

Dance like nobody’s watching, daar heb je geen alcohol voor nodig. Laat al je zorgen los, ook het tellen van je drankjes, en je zal snel merken dat jíj de gangmaker bent van je vriendengroep.

4
Wie niet telt, telt pas echt mee!

Wist je dat?

1 op 4 het nog steeds moeilijk vindt om helemaal niets te drinken?

Deze groep neemt gelukkig ieder jaar af, maar veilig is het niet. Wil je meer weten over de effecten van rijden onder invloed van alcohol? Je ontdekt de effecten van alcohol op je rijgedrag hier.

Glazen tellen helemaal geen garantie biedt?

Alcoholische dranken verschillen namelijk sterk van samenstelling en alcoholpercentages. Zelfs met een diploma hogere wiskunde kom je er niet altijd uit. Meer info over hoeveel glazen je mag drinken en hun effect lees je hier. 

Je niet alle verantwoordelijkheid helemaal zelf moet dragen?

Ook je vrienden en passagiers kunnen een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld door je te steunen en regematig af te wisselen. Lees hier hoe je je chauffeur nuchter en blij kan houden!

Geef je mening

Wat drink jij het liefst als je de nuchtere chauffeur bent?

   Download campagnemateriaal

   Het onderstaande campagnemateriaal mag 1 jaar gebruikt en getoond worden (tot 21/6/2025). Het materiaal mag niet als download aangeboden worden op websites van derden.

     Gegevens organisatie

     Contactpersoon sensibilisering

     Meer weten over rijden onder invloed?   Meer weten over rijden onder invloed?  
     Meer weten over rijden onder invloed?   Meer weten over rijden onder invloed?  
     Meer weten over rijden onder invloed?   Meer weten over rijden onder invloed?  
     Meer weten over rijden onder invloed? 
     Klik hier!

     Contact

     Vragen over deze campagne? Contacteer lynne.vincent@vsv.be