7 tips om je makkelijker aan de snelheidslimiet te houden

1
Check de verkeersdrukte vooraf
  • Check op googlemaps voor je vertrekt of er geen files, ongevallen of wegenwerken op je geplande route zijn. Dan kan je nog een alternatief zoeken. Ook info over geplande werken op: wegenenverkeer.be.  
googlemaps afbeelding file
2
Gebruik je gps als back-up
  • Een gps of navigatie-app is een handige back-up als je eens een verkeersbord hebt gemist. Niet 100% betrouwbaar, maar heel vaak klopt de info over de snelheidslimieten wel.
hulpmiddel snelheidslimiet gps
3
Laat je niet opjagen
  • Laat je nooit opjagen of aanzetten om zelf overtredingen te maken door bumperklevers. Probeer ze te negeren, kalm te blijven en de snelheidslimiet te respecteren, want dat is de veiligheidslimiet voor iedereen.
hulpmiddel snelheidslimiet kalm blijven
4
Vertrek op tijd
  • Je hebt het zelf al ondervonden: zodra je onderweg bent, kan je nog nauwelijks tijd ‘inhalen’ door sneller te rijden. Wil je zeker op tijd ankomen? Vertrek dan ook op tijd of neem wat extra marge.
hulpmiddel snelheidslimiet op tijd vertrekken horloge
5
Gebruik je adaptieve cruisecontrol
  • Een adaptieve cruisecontrol: een handig en veilig hulpmiddel om je aan de limiet te houden. En je kan nog beter op de weg, de andere weggebruikers en de verkeersborden letten.
hulpmiddel snelheidslimiet cruisecontrol
6
Overweeg een alternatief vervoermiddel
  • Misschien ben je sneller op je bestemming met de fiets of het openbaar vervoer? Denk vooraf na of de auto wel de beste keuze is. Bespaar stress en je hebt geen kans om te snel te rijden.
hulpmiddel snelheidslimiet alternatief vervoer trein
7
Liever te laat en veilig op je bestemming
  • Te laat vertrokken? Stuur dan voor je vertrek al een berichtje dat je wat later zal aankomen. Zo hoef je niet te stressen en is niemand ongerust aan het wachten. En jij rijdt een pak rustiger en veilger.
snelheidslimiet autorijden

update: 01.10.2023