Reactietijd

Als je sneller rijdt, leg je logischerwijs ook meer meters af in 1 seconde. Om je een idee te geven bij een aantal snelheden:

Dat betekent ook: hoe sneller je rijdt, hoe minder tijd om te reageren.

Reactietijd > reactie-afstand

Op het moment dat je een gevaar ziet, sta je nog niet onmiddellijk stil. Hoe komt dat?

Je hersenen moeten de informatie verwerken:

  • zien wat er gebeurt
  • evalueren of je in actie moet schieten
  • reageren: je moet met je voet het rempedaal indrukken

Dat proces gaat razendsnel in je hoofd. Gemiddeld heeft een mens daar 1 seconde voor nodig. Dat noemen we de reactietijd. Hoe sneller je rijdt, hoe meer meters je afgelegt in 1 seconde, tijdens die reactietijd (=reactie-afstand). Zie tekening hierboven.

Hoe sneller je rijdt, hoe groter je reactie-afstand is.

Remafstand


Zodra je het rempedaal intrapt, begin je te vertragen. Je staat dan nog niet meteen stil. Je zal opnieuw vele meters afleggen, voor je helemaal stilstaat. Die afstand noemen we de remafstand. En opnieuw geldt: hoe sneller je rijdt, hoe meer afstand je nodig hebt om volledig tot stilstand te komen. 

Hoe sneller rijdt, hoe groter je remafstand is.

 

Stopafstand = reactie-afstand + remafstand

 Je totale stopafstand is altijd de som van je reactie-afstand + je remafstand.

De onderstaande tekening laat zien dat de stopafstand enorm snel toeneemt, naarmate je sneller rijdt. Hieronder zie je de afstanden in vergelijking met een voetbalveld, afgelegd met een auto in perfecte staat en op een droog wegdek. Met een slecht onderhouden auto, versleten banden of op een nat wegdek wordt de stopafstand nóg groter!!