In staat van 'dronkenschap' door medicijnen, lachgas of andere stoffen
Dronken of onder invloed bij een politiecontrole?
Onder invloed of in staat van dronkenschap zijn, is niet hetzelfde. Maar het is wel allebei gevaarlijk en daarom verboden als je rijdt.
Onder invloed van alcohol of illegale drugs
- De politie meet bij een alcoholcontrole of je onder invloed bent van alcohol. Daarvoor gebruikt ze een ademtest of -analyse.
- De politie meet bij een drugscontrole of je onder invloed bent van bepaalde illegale drugs. Dat gebeurt met een speekseltest of speekselanalyse.
- De test is een eerste indicatie, de analyse het wettelijke bewijs.
- Als de wettelijk bepaalde drempelwaarden overschreden zijn, ben je onder invloed en is het verboden om te rijden.
- Lees meer over alcoholcontroles en drugscontroles.
In staat van dronkenschap
- Het is ook verboden om een voertuig te besturen als je in een staat van "dronkenschap of in een soortgelijke staat bent ten gevolge van drugs of geneesmiddelen". Je vertoont uiterlijke kenmerken die erop wijzen dat je jezelf niet meer onder controle hebt.
- Dronkenschap is niet altijd een gevolg van alcohol. Je kunt dus tekenen van dronkenschap vertonen, terwijl je toch een negatieve alcoholtest aflegt. Sommige mensen vertonen ook bij hele kleine hoeveelheden alcohol al tekenen van dronkenschap.
- Er bestaat geen meetinstrument voor dronkenschap. De politie oordeelt of je "dronken" bent op basis van uiterlijke kenmerken die je vertoont.
"Dronkenschap of een soortgelijke staat" houdt in dat je uiterlijke kenmerken vertoont die erop wijzen dat je jezelf niet meer onder controle hebt. Bijvoorbeeld op je benen wankelen, met dubbele tong spreken of verward overkomen.
Boetes en straffen voor rijden in staat van dronkenschap
Dronkenschap door medicijnen, alcohol, illegale drugs, chemische stoffen of lachgas
Wat kan je 'dronken' maken?
Er zijn verschillende legale en illegale stoffen die je "in staat van dronkenschap of een soortgelijke staat" kunnen brengen en waardoor je tekenen vertoont dat je de controle over jezelf in mindere of meerdere mate verliest:
- alcohol of illegale drugs
- lachgas
- (combinatie van) medicijnen
- lijm, ether of andere chemische stoffen
Rijden onder invloed van medicijnen
Bepaalde geneesmiddelen of combinaties van medicijnen kunnen je rijvaardigheid beïnvloeden. Soms kan medicatie je zelfs in een toestand brengen die vergelijkbaar is met dronkenschap en dan ben je strafbaar. Hou het veilig, in de eerste plaats voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je passagiers en andere weggebruikers. Lees altijd aandachtig de bijsluiter als je medicijnen neemt en met de auto wil rijden.
Welke medicijnen beïnvloeden je rijgedrag?
Zowel medicijnen op voorschrift als medicijnen zonder voorschrift kunnen je rijvermogens beïnvloeden. Denk in de eerste plaats aan:
- slaap- en kalmeringsmiddelen
- middelen tegen allergie
- maar ook: hoestsiropen, antidepressiva, anti-epileptica, oogdruppels, enz.
Welke effecten kunnen gevaarlijk zijn voor je rijvaardigheid?
Deze medicijnen kunnen negatieve effecten hebben op je rijvaardigheid. De belangrijkste zijn:
- slaperigheid
- duizeligheid
- verminderde reflexen
- afname van het gezichtsvermogen
Tips: rijden als je medicijnen gebruikt
Nieuw: lachgas verboden voor recreatief gebruik, als roesmiddel
Lees meerBron: Wegverkeerswet, Titlel IV, Hoofdstuk V, Art. 35
Update: 28.05.2024