Mag je een gsm in een houder bedienen tijdens het rijden ?

De 'letter' en de 'geest' van de wet over gsm-gebruik

In de wegcode staat het volgende:

 • Bestuurders mogen geen 'mobiel elektronisch apparaat met een scherm' gebruiken, vasthouden of manipuleren. Tenzij het toestel in een geschikte houder zit die aan het voertuig is bevestigd.

Het doel van de wegcode is uiteraard om het verkeer veiliger te maken voor alle weggebruikers. 

Dus let op, want je moet weten dat het niet veilig is om je gsm te bedienen met de hand als die in een vaste houder zit. Dat toont een recente studie aan. Eigenlijk is 'handenvrij gebruik' de enige verantwoorde manier. En zelfs dat houdt risico's in!

Waarom is een gsm in een houder niet altijd veilig?

Een nieuwe studie brengt nieuwe inzichten: een gsm in een houder bedienen heeft een even slechte invloed op je rijgedrag als een gsm in de hand houden tijdens het rijden.

gsm in handschoenenkastje van de auto

Gsm binnen handbereik gevaarlijke verleider

 • Een gsm-toestel dat in een houder in je gezichtsveld en binnen handbereik hangt, blijkt een gevaarlijke verborgen verleider te zijn.
 • We kunnen er moeilijk afblijven, blijkt uit de studie.
 • Uit verveling gaan we dan vaker meldingen checken, berichten sturen of op sociale media zitten.
 • Een gsm in een houder bedienen, zorgt voor de zeer gevaarlijke combinatie van 3 of 4 verschillende soorten afleiding. Het blijkt al even gevaarlijk als je telefoon in de hand houden tijdens het rijden.

Waarom is gsm-gebruik in een houder dan toegelaten?

Veilig gebruik van navigatie-app

 • De verplichting om je gsm in een vaste houder te stoppen bij gebruik, is vooral bedoeld om chauffeurs de mogelijkheid te geven om veilig een navigatie-app te gebruiken als ze geen ingebouwde gps hebben.
 • Als je daarvoor je gsm nodig hebt tijdens een rit, is het veiliger als je gsm binnen je gezichtsveld in een houder vasthangt aan je auto. Veel veiliger dan los op de passagierszetel bijvoorbeeld.
navigatie-app op gsm in vaste houder in de auto

Tips veilig gebruik navigatie-app met gsm in houder

 1. Stel je route in vóór je vertrekt.
 2. Schakel alle andere meldingen uit op je gsm of zet je toestel op niet storen vóór je vertrekt, je navigatie blijft ook dan prima werken. Zo word je niet afgeleid.
 3. Zet het geluid van de navigatie-app aan. De auditieve ondersteuning helpt om minder vaak naar het scherm te moeten kijken.
 4. Raak je scherm nooit aan tijdens het rijden. Gebruik het toestel handsfree en enkel voor navigatie.
gsm op niet storen zetten

Met je gsm uit het zicht rij je veiliger en met meer focus op de weg. Want je ogen en aandacht blijven op het verkeer gericht en je handen aan het stuur.

De gsm achter het stuur is een van de 5 grote verkeerskillers  De gsm achter het stuur is een van de 5 grote verkeerskillers 
De gsm achter het stuur is een van de 5 grote verkeerskillers  De gsm achter het stuur is een van de 5 grote verkeerskillers 
De gsm achter het stuur is een van de 5 grote verkeerskillers  De gsm achter het stuur is een van de 5 grote verkeerskillers 
De gsm achter het stuur is een van de 5 grote verkeerskillers
Lees meer