Header

Tips om je aan de snelheidslimiet te houden

Gebruik je gps als back-up

De meeste navigatiesystemen geven je ook permanent info over de snelheidslimieten op de plaatsen waar je rijdt. Dus heb je eens een verkeersbord gemist langs de weg, dan is je gps meestal een goede back-up.

Gebruik je adaptieve cruisecontrol

Een adaptieve cruisecontrol is een handig en veilig hulpmiddel om je beter aan de snelheidslimiet te houden. Zo hoef je niet voortdurend op je snelheidsmeter te letten en heb je je volle aandacht om op de weg, de andere weggebruikers en op de verkeersborden te letten.

Check de verkeersdrukte vooraf

Op googlemaps kan je heel makkelijk vooraf even checken of er geen files, ongevallen of wegenwerken op je geplande route zijn. Doe het een kwartiertje voor je geplande vertrek. Zo kan je eventueel nog een alternatieve route nemen en hoef je je niet op te jagen. Op de website wegenenverkeer.be vind je alle informatie over de geplande wegenwerken op Vlaamse Gewest- en snelwegen. 

Overweeg een alternatief vervoermiddel 

Denk vooraf goed na of de auto wel de beste keuze is voor je verplaatsing. Misschien ben je sneller op je bestemming met de fiets of het openbaar vervoer? En kan je je zo een hoop stress besparen en kan je al helemaal geen snelheidsovertredingen maken.

Laat je niet opjagen

Je kent ze wel, de bumperklevers, de claxonmeesters en de breed gesticulerende types die andere bestuurders opjagen in het verkeer. Ons advies: gewoon negeren, kalm blijven en de snelheidslimiet respecteren, want dat is de veiligheidslimiet voor iedereen.

Vertrek op tijd

Je hebt het zelf al ondervonden: zodra je onderweg bent, kan je nog nauwelijks tijd ‘inhalen’ door sneller te rijden. Op tijd of 5 minuten vroeger vertrekken is dus de enige remedie om op tijd te komen en rustig te rijden. 

Liever te laat en veilig op je bestemming

Toch te laat vertrokken, het kan gebeuren. Stuur dan voor je vertrek even een bericht dat je wat later zal aankomen. Zo hoef je niet te stressen, en zit er niemand nodeloos of ongerust te wachten. Het zal je helpen om rustig te rijden, en je overal aan de snelheidslimieten te houden, en veilig op je bestemming aan te komen.

Voor te laat komen, heeft nog nooit iemand een boete gekregen ;-).