Als je te snel rijdt, zie je minder

Nee, je hebt geen bril of vergrootglas nodig – je aan de snelheidslimiet houden, doet al wonderen. Je hersenen hebben genoeg tijd nodig om alle informatie te verwerken die op je afkomt in het verkeer. Hoe sneller je rijdt, hoe moeilijker je het dus maakt voor jezelf om je omgeving te zien en op tijd te kunnen reageren. Jan Van Looveren deed de test.

...Is dat dan zo erg?

Een beetje te snel, is dat zo erg?

Je stelt jezelf alvast de goede vraag. Denk eraan: hoe sneller je rijdt, hoe sneller je beslissingen moet nemen. Als je plots een andere weggebruiker tegenkomt, moet je vliegensvlug beginnen remmen. Wie zich aan de snelheidslimiet houdt, heeft daar genoeg tijd voor.

Alleen op de baan en een beetje te snel, is dat zo erg?

Tegenwoordig ben je eigenlijk nooit nog alleen op de weg. Ook al ben je alleen op de baan, er kan altijd iets onverwacht gebeuren. Je kan de snelheidslimiet dus maar beter respecteren. Zo kan je altijd op tijd stoppen voor overstekende kinderen en andere onverwachte weggebruikers.

Jaren ervaring en een beetje te snel, is dat zo erg?

Rondrijden met ervaring is een goede zaak. Zo kan je al beter inschatten wat de mogelijke gevaren in het verkeer zijn. Toch maakt iedereen weleens een fout, en daar kan je je onmogelijk op voorbereiden. Dan is die extra beslissingstijd die je krijgt door je aan de snelheidslimiet te houden, mooi meegenomen!

"Meer dan 8 op de 10 Vlaamse autobestuurders (85%) zijn er van overtuigd dat door je aan de snelheidslimiet te houden je sneller kan reageren als er iets onverwachts gebeurt."

Bron: VSV onderzoek, september 2023

Zo hou jij je gemakkelijk aan de snelheidslimiet:

  • Check de verkeersdrukte vooraf

  • Vertrek op tijd en probeer niet om onderweg tijd in te halen, dit is bijna onmogelijk

  • Liever te laat en veilig op je bestemming, zo vermijd je boetes en blijft het verkeer veilig.

Wat weet jij over de snelheidslimieten? 

Waarom is snel rijden gevaarlijk?

  • Bij een hogere snelheid zal een botsing een hogere impact hebben. Hierdoor neemt de kans op ernstige verwondingen toe bij zo een ongeval.

  • Hoe sneller je rijdt, hoe langer je remafstand wordt. Een ongeval op het laatste moment vermijden, wordt daardoor moeilijker. 

  • Tijdens het autorijden moeten we constant informatie verwerken. Als je sneller rijdt, moet je diezelfde informatie verwerken, maar aan een veel hoger tempo. Hierdoor kan je minder snel reageren op onverwachte situaties. 

  • Lees hier alles over waarom snel rijden gevaarlijk is.

Hoe worden snelheidslimieten bepaald?

  • De snelheidslimiet is eerst en vooral een veiligheidslimiet. Die wordt voor elke weg apart bekeken. Daarbij wordt gekeken naar de functie van de weg, de samenstelling van het verkeer en het soort conflicten dat kan optreden .

  • Hou je je aan die limiet, dan zie je meer en ben je dus beter voorbereid op onverwachte situaties. Hierdoor kan je dus op tijd stoppen voor weggebruikers die je niet verwacht had. 

  • Meer weten over de snelheidslimieten?

Op welke manier heeft mijn snelheid invloed op mijn stopafstand?

  • De stopafstand is de som van je reactie-afstand en je remafstand. Je remafstand is de afstand die je wagen nog aflegt tussen het indrukken van de rempedaal en de plaats waar je volledig stilstaat. Die afstand wordt groter naarmate je sneller rijdt.

  • Ook je reactie-afstand vergroot als je sneller rijdt. Dit betekent dat hoe sneller je rijdt, hoe langer het duurt voor je tot stilstand komt. 

  • Alles over stopafstand en een veilige afstand houden vind je hier. 
Alles over snelheidsboetes en straffen...  Alles over snelheidsboetes en straffen... 
Alles over snelheidsboetes en straffen...  Alles over snelheidsboetes en straffen... 
Alles over snelheidsboetes en straffen...  Alles over snelheidsboetes en straffen... 
Alles over snelheidsboetes en straffen...
Lees je hier

Download campagnemateriaal

Het onderstaande campagnemateriaal mag 1 jaar gebruikt en getoond worden (tot 11/10/2024). Het materiaal mag niet als download aangeboden worden op websites van derden.

      Gegevens organisatie

      Contactpersoon sensibilisering