
'Middenstrookrijden', mag dat?
Verplicht om rechts te rijden
Je bent verplicht om zo dicht mogelijk bij de rechterrand van de rijbaan te rijden (art. 9.3.1.). Op de autosnelweg betekent dat op de rechterrijstrook. Je mag wel tragere voertuigen inhalen en daarvoor de andere rijstroken gebruiken (zonder de maximaal toegelaten snelheid te overschrijden). Na het inhalen moet je terug op de rechterrijstrook rijden.
Uitzonderingen
- Je mag op de autosnelweg op de tweede/derde rijstrook blijven rijden als je op korte tijd verschillende voertuigen na elkaar inhaalt. Als je binnen de 10 seconden (richtlijn) geen voertuig meer inhaalt, ben je verplicht om weer op de rechterrijstrook te rijden.
- Ook bij druk verkeer of in een file is het erg onpraktisch om na het inhalen telkens opnieuw naar rechts te gaan. Daarom mag je in die situaties ook op de andere rijstroken blijven rijden.
- Als er boven de rijstroken blauwe borden hangen die aangeven dat je een richting moet kiezen, dan mag je op de rijstrook rijden van de richting die jij wil volgen, ook al is dat niet de rechterrijstrook, bv. de linker- en middenrijstrook gaan richting Veurne/Calais, de rechterrijstrook leidt naar Oostende. Nadien moet je ook weer op de rechterrijstrook rijden.
Wat met ‘middenstrookrijders’?
Op de middenstrook blijven rijden, mag niet. Het is een overtreding. Die mag je enkel gebruiken om andere voertuigen in te halen of om een andere richting te volgen.
Je mag nooit ‘middenstrookrijders’ langs rechts inhalen (alleen bij druk verkeer of in een file, of om een andere richting te volgen), dat is ook een overtreding en bovendien erg gevaarlijk. Inhalen moet je altijd langs links doen.
Bron: www.wegcode.be: Inhalen: Artikels 16.2, 16.3, 16.6, Plaats op de weg: Artikels 9.3.1 en 9.5