Veel goeie redenen om een fluohesje te dragen

In het donker ben je soms al vanop 150 meter afstand zichtbaar voor chauffeurs als je reflecterende kledij of accessoires draagt. Ze zijn dus zeker een aanrader om je zichtbaarheid te verhogen in het donker. Overdag is het de fluorescerende kleur van het hesje die extra opvalt. Wij deden een test in het donker. Kijk even mee.

Hoeveel kwetsbare weggebruikers zie jij tijdens deze autorit?

Kijk snel voor het juiste antwoord.

Wanneer raden we een fluohesje zeker aan?

5 tips voor voetgangers en fietsers
1
Kinderen in het verkeer
  • Het is een goed idee om kinderen 's avonds en overdag een fluohesje te laten dragen, want hun kleine gestalte is een nadeel in het verkeer. Met een fluohesje vallen ze dan sneller op aan kruispunten, tussen auto's of aan oversteekplaatsen
Kinderen in een fluohesje in het donker bij een zebrapad
2
Kwetsbare groepen
  •  Voor kwetsbare groepen zoals kinderen, minder mobiele of minder zelfredzame weggebruikers is een fluohesje een aanrader om snel opgemerkt te worden door andere bestuurders.
groep fietsers in een fluohesje
3
Voetgangers in het donker
  • Als je als voetganger in het donker op de rijbaan moet stappen (omdat er geen voet-, fietspaden of bermen zijn), raden we een fluohesje zeker aan. Op welke delen van de weg moet je als voetganger stappen?
  • Als de rijbaan de enige plaats is waar je mag lopen, stap dan aan de linkerkant als dat kan, dan zie je ook zelf het verkeer beter komen.
  • Ook aan onverlichte zebrapaden kunnen bestuurders je sneller zien staan in een fluohesje met reflecterende stroken.
voetgangers in fluohesje oversteken op een zebrapad in het schemerdonker
4
Fietsers in het donker
  • Vergeet als fietser, skater, e-stepper,... niet dat het in de eerste plaats je verplichte verlichting is die goed moet opvallen voor chauffeurs. Je achterlicht moet vanop 100 meter afstand te zien zijn.
  • Een fluohesje met reflecterende strepen of andere reflecterende accessoires kunnen je in tweede instantie extra zichtbaar maken in het donker. Overdag zijn het de fluokleuren die extra opvallen en hebben de reflecterende delen geen effect.
fietsers in het donker met fietslicht en fluohesje
5
Slecht weer
  • Bij regen, mist of op een donkere dag is het voor iedereen moeilijker om alles op te merken. Je kan minder zien door je autospiegels en -ruiten als die nat zijn. Voetgangers en fietsers met een fluohesje springen sneller in het oog.
voetgangers oversteken op een zebrapad met fluohesje

Waarvan hangt de zichtbaarheid van fietsers en voetgangers nog af?

Lees meer

Update: 24.10.2023