Heeft een gordel nut als je airbags hebt?

JA

 • Want een airbag is enkel veilig en effectief in combinatie met een veiligheidsgordel.
 • Een airbag klapt open met een snelheid van 200 à 300 km/u (met behulp van een explosieve stof)! Daarom kan een airbag ernstige verwondingen veroorzaken als je geen gordel draagt.
bestuurder die gordel vastklikt

Als je de gordel draagt, vermindert je risico op ernstige of dodelijke letsels met de helft bij een ongeval.

Vraag en antwoord: gordel en verwondingen, zwanger, kleiner dan 1,5 m

Waarom mag het onderste deel van je gordel niet over je buik lopen?

 • Het onderste deel van je gordel moet plat op je heupen liggen.
 • In je schouders en je heupen zitten de sterkste botten van je bovenlichaam. Die moeten en kunnen de kracht van de gordel opvangen bij een botsing. Daarom is het blangrijk dat je de gordel op de juiste plaatsen draagt. 
 • Als je gordel te hoog zit en over je buik loopt, kan die gevaarlijk bloedingen van de organen in je buik veroorzaken als je een ongeval hebt. Want dan zal je buikwand in plaats van je heupen de kracht van de gordel moeten weerstaan bij een botsing.

Kan een gordel verwondingen veroorzaken bij een ongeval?  

JA, maar...

 • Bij om het even welke botsing zal de gordel meer leed voorkomen dan veroorzaken
 • Als je je gordel correct draagt, vangen de sterkste delen  van je bovenlichaam de klap op. De krachten die op je lichaam worden uitgeoefend bij een botsing zijn gigantisch.
 • Het zou kunnen dat je aan een zeer hevige klap een breuk overhoudt, bv. aan je sleutelbeen of bekken. Ook andere verwondingen zijn niet uitgesloten. Maar zonder gordel zouden de gevolgen vele malen erger en soms ook fataal zijn.
 • Als je je gordel correct draagt, loop hij plat over je schouder en zit hij ver genoeg van je hals en kan hij je geen gevaarlijke snijwonden in je hals opleveren. Lees onze 5 tips om je gordel altijd correct en veilig te dragen.

 

Mag je de gordel ook onder je arm dragen?

NEE, want...

 • Alleen de sterkste delen van je bovenlichaam kunnen de immense krachten opvangen die de gordel tegenhoudt bij een botsing. Dat zijn je schouders en je heupen. Daarom moet de riem plat over je schouder en plat op je heupen liggen.
 • Draag je je riem onder je oksel dan worden je hoofd, nek en bovenlichaam met een gigantische kracht voorover geslingerd bij een botsing. En het zijn vooral die zeer kwetsbare delen van je lichaam die je extra moet beschermen voor de klap. Dus draag je gordel altijd correct en laat hem over je schouder lopen.
 • Het is wettelijk verplicht om de gordel correct te dragen.
 • Kijk Uit: bekijk wat een spoedarts hierover te vertellen heeft.

Moet een zwangere vrouw een gordel dragen?

JA

De gordel is de beste bescherming voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Tips om je gordel veilig te dragen als je zwanger bent.

Moeten volwassenen kleiner dan 1,5 m een gordel dragen?

JA

Bestuurders en alle passagiers moeten altijd een gordel dragen in de auto op plaatsen die ermee zijn uitgerust. Ook volwassen passagiers die kleiner dan 1,5 m zijn. Zet de gordel bovenaan op de laagste stand, indien mogelijk op schouderhoogte, zo beschermt hij je het beste.

Vraag 1/3
Moet je kind van 1,28 meter nog in een autostoel vervoerd worden?
Vraag 2/3
Moet een chauffeur de boete betalen voor een volwassen passagier die geen gordel draagt?
Vraag 3/3
Moet je een gordel dragen als je je arm gebroken hebt?

Update 05.03.2024