Autoradio of verwarming

Fan van je autoradio? Zet dan alvast je favoriete zender of cd op vóór je vertrekt. In veel auto’s kan je de autoradio bedienen aan het stuur, dat is erg handig. 

Te warm, te koud of de ruiten aangeslagen als je in je auto stapt? Kies de juiste stand voor je verwarming voor je vertrekt.

Zo hou je je handen altijd aan je stuur en je ogen op de weg als je rijdt.

Alle soorten mobiele schermen: gps-toestel, tablet, laptop, dashcam

Brengt jouw oerdegelijke gps-toestel je nog altijd op iedere bestemming? Zorg er dan voor dat je je route instelt vóór vertrek. Een gps moet altijd in een vaste houder zitten die aan je auto is bevestigd. Hang hem op een veilige plaats, op ooghoogte, zonder dat hij je zicht op het verkeer belemmert. Voor alle mobiele toestellen met een scherm (een tablet, laptop, dashcam,...) gelden dezelfde strenge regels: niet met de hand bedienen, tenzij in een vaste houder. Schermen zijn de gevaarlijkste vorm van afleiding voor een bestuurder.

In de file

De file is een plaats bij uitstek om je snel te laten afleiden. Laat je niet verleiden om je telefoon te nemen, te lezen of make-up aan te brengen. Sta je iedere dag in de ochtend- of avondspits, kies dan voor je vertrek een lekker lange playlist met je favoriete muziek of een boeiende podcast.

In een file moet je dubbel aandachtig zijn en je hoofd voor 100% bij het verkeer houden. Er gebeuren veel kop-staartaanrijdingen in files louter door afleiding. Let extra op bij filegevoelige locaties, bijvoorbeeld in de buurt van wegenwerken. Eén moment van onoplettendheid volstaat voor een aanrijding, met nog langere files tot gevolg.

Kinderen op de achterbank

Kinderen kunnen voor heel wat drukte en afleiding zorgen in de auto. Zorg voor een rustige bezigheid voor je kinderen tijdens langere ritten: geef ze voor vertrek een boek, een spelletje, hun knuffel of zet hun lievelingsmuziek of een luisterverhaal op.

Hou een oogje in het zeil via je achteruitkijkspiegel of als je even stilstaat in het verkeer. Kijk niet voortdurend achterom tijdens het rijden, dat is gevaarlijk. Hou je ogen op de weg en je handen aan het stuur. Een crisismomentje in de auto? Parkeer je kort op een veilige en reglementaire plaats om even uit te stappen en het probleem te verhelpen.  

Eten en drinken

Eten of drinken doe je beter voor je vertrek of tijdens een rustpauze op een veilige parkeerplaats.

Eten of drinken is meestal ook geen goed idee om je kinderen rustig te houden. Integendeel, het kan je een hoop stress bezorgen tijdens het rijden: kinderen krijgen de verpakking niet open, ze besmeuren de zetels, er valt iets op de grond, ... Alleen maar extra afleiding voor de bestuurder!

Dieren vervoeren

Laat je niet afleiden door je huisdieren. Ze kunnen onverwachts reageren in de auto. Vervoer ze in een afgesloten ruimte of reismand, zodat ze jou niet kunnen afleiden.

Vervoer je huisdieren op een veilige manier, ook voor hun eigen veiligheid. Loszittende dieren kunnen ook een gevaar vormen bij een botsing. Ze worden net zoals andere losse voorwerpen in de auto met een grote kracht weggekatapulteerd en kunnen de inzittenden verwonden.

Roken

Roken in de auto, kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Brandende peuken of assen die per ongeluk verkeerd terecht komen, zorgen onvermijdelijk voor paniek en leiden je aandacht af van het verkeer.

Roken in het bijzijn van kinderen in de auto is sinds 2019 verboden en strafbaar. 

Gevaarlijkste afleider blijft onze smartphone. Spring er veilig meer om als je rijdt.  Gevaarlijkste afleider blijft onze smartphone. Spring er veilig meer om als je rijdt. 
Gevaarlijkste afleider blijft onze smartphone. Spring er veilig meer om als je rijdt.  Gevaarlijkste afleider blijft onze smartphone. Spring er veilig meer om als je rijdt. 
Gevaarlijkste afleider blijft onze smartphone. Spring er veilig meer om als je rijdt.  Gevaarlijkste afleider blijft onze smartphone. Spring er veilig meer om als je rijdt. 
Gevaarlijkste afleider blijft onze smartphone. Spring er veilig meer om als je rijdt.
Lees hoe