Header

Don't do drugs and drive

Campagne juni 2019 (afgelopen)

Drugs wijzigen de normale werking van je hersenen en hebben daardoor altijd een negatieve impact op je rijvaardigheid. Sommige stoffen hebben bovendien gevaarlijke nawerkingen die uren later nog voor een verhoogd ongevallenrisico kunnen zorgen. Daarom lanceerde de VSV de campagne “Don’t do drugs & drive”.

Grote namen doen mee

De campagne richtte zich tot de groep van hoofdzakelijk jonge bestuurders die tijdens het uitgaan in de verleiding kunnen komen om drugs en rijden te combineren. Ze verliep grotendeels via de kanalen van grote festivals zoals Rock Werchter, TW Classic, Sunrise Festival, Voltage, Cirque Magique en WECANDANCE, naast bekende clubs zoals Versuz en Kompass Klub. Ze stonden mee in voor de verspreiding van de campagneboodschap en voegden het “Don’t do drugs and drive”-icoontje toe aan hun logo.

Vele bekende dj’s zoals Mark With a K, DJ F.R.A.N.K., Kenn Colt, Peter Luts, DJ Ward en Thierry Von Der Warth deden hetzelfde en ondersteunden de campagne ook via sociale media. Een aantal van hen sprak hun fans rechtstreeks aan met een sensibiliserend YouTube-filmpje. Daarnaast kreeg de campagne ook de steun van FMiV, de federatie van muziekfestivals in Vlaanderen, en van VAD, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs.

Pakkans stijgt

Sinds 1 april 2019 maakt de politie gebruik van speekselanalyses als wettelijk bewijs voor druggebruik, vroeger was daarvoor een tijdrovende bloedproef nodig. De speekselanalyse vergemakkelijkt de controles en zal de pakkans wellicht nog verder doen stijgen met als doel het verkeer drugsvrij te houden.