Groot Gelijk
dat je drugsvrij rijdt

De belangrijkste deal voor een leuk avondje uit is die met je vrienden. De perfecte avond uit ziet er voor iedereen anders uit, maar eindigt wel op dezelfde manier: door veilig thuis te geraken. Spreek daarom altijd op voorhand af hoe iedereen samen veilig thuis geraakt.   

Een waterdicht plan voor een perfect avondje uit


Leuke feestplannen? Yes! De drank staat koud, het feestje voor later op de avond staat vast maar … geraken jullie allemaal veilig thuis? Jij en je vrienden hebben al heel wat dingen op voorhand vastgelegd en afgesproken. Vergeet dus ook niet af te spreken hoe jullie allemaal thuis geraken. Met een taxi of Uber, de eerste bus of metro of een dappere chauffeur die de hele avond drugsvrij en nuchter blijft. Wat je plannen ook zijn, en hoe je ook kiest om je te amuseren, spreek op voorhand af hoe iedereen veilig thuis geraakt. 

Effecten van drugs in het verkeer

Partydrugs zoals cocaïne en speed hebben een stimulerende werking. Je voelt je euforisch, onoverwinnelijk en scherp. Achter het stuur kan dit tot zeer gevaarlijke situaties leiden.  Lees meer over de effecten van cocaïne en speed op je rijgedrag.

Door het gebruik van xtc (MDMA) heb je te weinig concentratievermogen. Lees meer over het effect van xtc-gebruik als chauffeur.

Cannabis zorgt voor een ‘high’ of ‘stoned’ gevoel. Hoe ‘soft’ deze drug ook mag lijken, de effecten ervan op je reactie- en inschattingsvermogen blijven uren duren, zelfs al voel je je niet high meer. Hier lees je alles over effecten van cannabis achter het stuur.

"Binnen de meeste vriendengroepen (90%) van 18-35 jarige autobestuurders wordt rijden onder invloed van drugs niet aanvaard."

Bron: Bevraging VSV, augustus 2023

Maak je je zorgen over je eigen gebruik of dat van een ander? Neem dan voor advies contact op met de Druglijn via chat of 078 15 10 20.

5 manieren om veilig thuis te geraken

Spreek op voorhand een plan af!
1
Carpool

Kies op voorhand een chauffeur uit die de hele dag of avond nuchter blijft (dat betekent geen alcohol, partydrugs, wiet of lachgas) en iedereen veilig thuis afzet.  

2
Laat je ophalen

Vraag je ouders, je lief, je broer/zus of misschien zelfs je buur om je op te halen.  

3
Taxi

Bel op voorhand een taxi om je rit terug vast te leggen of beschikbaarheden na te gaan. Sla het telefoonnummer van het taxibedrijf ook op in je telefoon zodat je hen snel en gemakkelijk kan bereiken. 

4
Openbaar vervoer

Zoek op voorhand op tot hoe laat bussen/trams/treinen rijden, en zoek eventuele nachtbussen op. Of blijf gewoon lekker door feesten tot de eerste bus weer rijdt ?. 

5
Hou een sleepover

Etentje of feestje bij vrienden? Blijf slapen. Wilde plannen in de stad? Boek een hotelkamer of Airbnb. Maak er meteen een leuke overnachting van! 

6
Of...

Ken je zelf nog alternatieven om veilig thuis te geraken? Deel ze met je vrienden voor jullie volgende plannen! 

Download campagnemateriaal

Het onderstaande campagnemateriaal mag 1 jaar gebruikt en getoond worden (tot 14/12/2024). Het materiaal mag niet als download aangeboden worden op websites van derden.

   Gegevens organisatie

   Contactpersoon sensibilisering

   Drugs: de regels, boetes en straffen  Drugs: de regels, boetes en straffen 
   Drugs: de regels, boetes en straffen  Drugs: de regels, boetes en straffen 
   Drugs: de regels, boetes en straffen  Drugs: de regels, boetes en straffen 
   Drugs: de regels, boetes en straffen
   Lees ze hier!

   Contact

   Vragen over deze campagne? Contacteer lynne.vincent@vsv.be