Focus op de weg

Een veilige rit begint met een goede voorbereiding. Stel je route op voorhand in, of zet jouw favoriete muziek klaar voor je begint te rijden. Leg daarna je gsm weg en blijf eraf voor de rest van de rit. Deze tips helpen om gefocust en comfortabel te rijden. Begin met een 1, 2, 3, FOCUS! 

Voor je begint te rijden: 1, 2, 3, FOCUS!

Met deze tips hou je je handen aan het stuur en je ogen op de weg.
1
Connecteer je gsm

Tegenwoordig verbindt je smartphone automatisch met je wagen zodra je instapt. Doet hij dat niet, start dan snel zelf de verbinding op via bluetooth of met de kabel.

2
Stel je gps en playlist in

Niets vervelender dan doelloos door het leven gaan, stel dus op voorhand je bestemming in op je gsm of met het scherm van je wagen. Staat je muzieklijst paraat om je te begeleiden?

3
Leg je gsm veilig uit het zicht

Liefst leg je je toestel ergens waar het je niet kan afleiden, zo vermijd je de verleiding. In het handschoenkastje, in je koffer, of gewoon in je tas.

1,2,3, FOCUS! met Wim Willaert & Bockie De Repper

Altijd al eens met Bockie De Repper en Wim Willaert in de auto willen zitten? Check dan nu onderstaande video’s en kom te weten hoe zij zich voorbereiden op een veilige rit. 

Bijna de helft van de bestuurders legt al zo goed als elke rit hun gsm uit het zicht. Daarbij stelt de grote meerderheid hun navigatie en muziek voor vertrek al in.

Bron: Bevraging VSV, 2023

Wat denk jij?

Hoe vaak zijn automobilisten afgeleid tijdens het rijden?

50%

Uit onderzoek blijkt dat chauffeurs ongeveer de helft van de tijd afgeleid zijn tijdens het rijden. Dit komt omdat ze met andere activiteiten bezig zijn.

In hoeveel procent van de ongevallen speelt afleiding een rol?

25%

In meer dan een kwart van de ongevallen speelt afleiding een rol. Afleiding achter het stuur is een van de 5 voornaamste oorzaken van dodelijke verkeersongevallen.  

Hoe verandert je rijgedrag bij gsm-gebruik?

Dat lees op deze pagina over rijgedrag bij gsm-gebruik.

Afleiding: een grote verkeerskiller  Afleiding: een grote verkeerskiller 
Afleiding: een grote verkeerskiller  Afleiding: een grote verkeerskiller 
Afleiding: een grote verkeerskiller  Afleiding: een grote verkeerskiller 
Afleiding: een grote verkeerskiller
Waarom?

Download campagnemateriaal

Het onderstaande campagnemateriaal mag 1 jaar gebruikt en getoond worden (tot 29/01/2025). Het materiaal mag niet als download aangeboden worden op websites van derden.

   Gegevens organisatie

   Contactpersoon sensibilisering

   Contact

   Vragen over deze campagne? Contacteer lynne.vincent@vsv.be