Header

Zichtbaarheid van motorrijders

Gezien worden in het verkeer

Zien is niet hetzelfde is als gezien worden! Het is van het allergrootste belang dat andere weggebruikers je tijdig opmerken als motorrijder. De kleuren van je uitrusting, reflecterende elementen en je lichten, maar ook je plaats op de weg spelen daarbij een rol.

  • Ook overdag ben je als motorrijder verplicht om altijd met je dimlicht en je rode achterlicht aan te rijden.
  • Kies voor een uitrusting in lichte of opvallende kleuren, ook een felgekleurde helm helpt je om op te vallen in het verkeer.
  • Draag bij voorkeur reflecterende accessoires, een fluohesje of een vest waarin reflecterende tape verwerkt zit.

Juiste plaats op de weg

Algemeen

Als algemene tip kunnen we je als motorrijder aanraden links van het midden van je rijstrook te rijden. Zo heb je een beter zicht op het verkeer en ben je beter zichtbaar voor andere weggebruikers.

Uitzonderingen

Toch is het in heel wat verkeerssituaties veiliger om af te wijken van die positie.

Een aantal voorbeelden:

  • Wanneer in de tegenovergestelde richting een vrachtwagen of bus jouw richting uitkomt, schuif je best op naar het midden of rechts van het midden van je rijstrook. Op die manier maak je je zichtbaar voor de voertuigen achter de vrachtwagen of bus die op het punt staan om in te halen. Door je positie aan te passen ben je sneller zichtbaar en kun je zelf ook verder kijken en mogelijke gevaren inschatten.
  • Rij niet pal achter een andere motorrijder, want dan zie je veel minder. Rij geschrankt (links als je voorligger rechts rijdt, en omgekeerd).
  • Als je een kruispunt nadert en slecht zicht hebt op het verkeer dat van rechts komt, ga dan meer naar links rijden zodat je gezichtsveld zo breed mogelijk is. Blijf wel opletten voor mogelijke tegenliggers!
  •  Let op voor de dode hoeken, ook bij gewone personenwagens. De bestuurder van de auto, bestelwagen of vrachtwagen die jij volgt of inhaalt, heeft je misschien niet gezien.

Wintertips voor motorrijders

Voor motorrijders zijn weersvoorspellingen zoals aanvriezende regen, sneeuw of  ijzel een goed excuus om de motor op stal te laten. Soms is veilig motorrijden, niet motorrijden.