Header

Wat zijn voortbewegingstoestellen

Voortbewegingstoestellen zijn vervoermiddelen zoals skeelers, steps, skateboards, monowheels, segways, hoverboards, rolstoelen en scootmobielen. Volgens de wegcode krijgen ze een andere definitie dan “rijwielen” (bv. fiets, bakfiets, elektrische fiets) en “motorvoertuigen”(bv. bromfiets, motorfiets, auto). Maar ze moeten ook aan een aantal voorwaarden voldoen en de gebruikers moeten zich aan bepaalde regels houden. Het verkeersreglement onderscheidt twee types voortbewegingstoestellen.

Zonder motor

Een "niet-gemotoriseerd voortbewegingstoestel" is een voertuig dat zonder pedalen of handgrepen door spierkracht wordt voortbewogen en dat niet met een motor is uitgerust. Voorbeelden zijn skeelers, skateboards, gewone steps en rolstoelen.

     

skeelers                                            rolstoel                                             skateboard

Mét motor

Een "gemotoriseerd voortbewegingstoestel" is een voertuig dat een motor heeft en één of meer wielen en dat niet sneller dan 25 km/u kan rijden. Voorbeelden zijn elektrische steps, monowheels, segways, elektrische rolstoelen en scootmobielen.

    

monowheel                                     elektrische step                              scootmobiel

 

Opgelet

  • Steps met  een zadel zijn géén voortbewegingstoestellen maar bromfietsen klasse A of B, afhankelijk van de maximumsnelheid die ze kunnen halen. Voor deze voertuigen gelden alle regels voor bromfietsen A en/of B (helmplicht, inschrijvingsplicht, nummerplaat, verzekeringsplicht, boorddocumenten, minimumleeftijd 16 jaar,…). 
  • Elektrische fietsen en speed pedelecs zijn ook geen voortbewegingstoestellen. Voor elektrische fietsen en speed pedelecs gelden andere regels.