Header

Verzekering niet verplicht, wél aan te raden

Verzekering niet wettelijk verplicht, wél sterk aan te raden

Een verzekering is niet wettelijk verplicht voor voortbewegingstoestellen, maar wél sterk aan te raden. Want ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er toch nog altijd iets fout lopen. In dat geval ben je maar beter goed verzekerd. 

Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid niet verplicht

Voor gemotoriseerde voortbewegingstoestellen (bv. e-steps, monowheels, scootmobiels) is wettelijk gezien geen burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht. In tegenstelling tot bijvoorbeeld voor bromfietsen, motorfietsen, auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen.

Wat dekt een familiale verzekering?

Net zoals elke andere verkeersdeelnemer kan je als gebruiker van een voortbewegingstoestel (al dan niet gemotoriseerd) ook een ongeval veroorzaken en aansprakelijk gesteld worden voor de schade die je veroorzaakt hebt. Dus ook als bestuurder van een e-step bijvoorbeeld, heb je maar beter een familiale verzekering. Alle familiale verzekeringen zijn verplicht om dit soort risico’s automatisch in hun polis op te nemen.

Een familiale verzekering is niet wettelijk verplicht, maar ten sterkste aan te raden om je aansprakelijkheid te verzekeren. Want de familiale verzekering biedt bescherming voor de lichamelijke of materiële schade die je mogelijk zou toebrengen aan anderen.

Waarom een aanvullende verzekering nuttig is

Maar let op, de wettelijke voorziene bepalingen van een familiale verzekering dekken niet noodzakelijk alle risico’s! Als je aansprakelijk bent voor een ongeval, zijn verzekeraars bijvoorbeeld niet wettelijk verplicht om je eigen lichamelijke schade te vergoeden. Ook diefstal van je voortbewegingstoestel of andere materiële schade aan jouw vervoermiddel valt niet onder de wettelijke minimumdekking.

Een aanvullende verzekering voor jezelf is daarom nuttig als gebruiker van een gemotoriseerd voortbewegingstoestel. Dan ben je ook verzekerd als je zelf een lichamelijk letsel hebt na een ongeval waarbij je zelf in fout was, of bij diefstal van je voortbewegingstoestel of andere materiële schade aan je vervoermiddel.

BRON: Ethias