Header

Tips tegen allerlei vormen van afleiding

Geldig vanaf 3 maart 2022

Er bestaat geen twijfel over dat de smartphone afleider nummer één is achter het stuur. Maar daarnaast kunnen er ook andere stoorzenders zijn die je aandacht afleiden. Tips om er verstandig mee om te gaan en te anticiperen op mogelijke afleiding.

Gps en muziek

 • Heb je je gps nodig om op je bestemming te geraken, stel die dan in vóór je vertrekt. Een gps is een veilig hulpmiddel als je het veilig gebruikt. Heb je geen ingebouwde gps, dan moet hij in een geschikte houder zitten die aan je voertuig is bevestigd.
 • Gebruik je je smartphone  als gps? Schakel dan eerst de 'niet storen' functie in. Zo blijft je gps het wel doen mét geluid, maar krijg je geen meldingen van binnenlopende berichten en geen oproepen. Je smartphone moet ook verplicht in een houder zitten die op je dashboard is bevestigd. Positioneer de houder altijd op ooghoogte, zodat je je blik niet telkens van de weg moet afwenden.
 • Hou je van muziek in de auto? Zoek je favoriete radiozender dan vóór je vertrekt. Zin in je persoonlijke playlist? Muziekapps op je smartphone werken ook als je je smartphone op niet storen of op stil zet. Zo vermijd je afleiding door binnenkomende oproepen of meldingen. Stel alles in voor je vertrekt. Berg je gsm veilig op buiten handbereik of bevestig hem in een houder die vast zit aan je voertuig. Veel auto’s hebben tegenwoordig een volumeregelaar aan het stuur, dat is erg handig. 
 • Hoe minder afleiding hoe veiliger. Weet dat je geen enkel mobiel elektronisch apparaat mag gebruiken, vasthouden of manipuleren als je rijdt (tenzij in een geschikte houder die aan je voertuig is bevestigd). Ook geen tablet, laptop, camera enz.

Eten, drinken, roken

 • Eten of drinken doe je beter voor je vertrek of tijdens een rustpauze op een veilige parkeerplaats.
 • Roken in de auto, kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Brandende peuken of assen die per ongeluk verkeerd terecht komen, zorgen onvermijdelijk voor paniek en leiden je aandacht af van het verkeer. Roken in het bijzijn van kinderen in de auto is sinds 2019 verboden en strafbaar. 

Kinderen op de achterbank

 • Kinderen kunnen voor heel wat drukte en afleiding zorgen in de auto. Ook daarop kun je anticiperen. Zorg dat je kinderen een rustige bezigheid hebben tijdens langere ritten: geef ze voor vertrek een boek, een spelletje, hun knuffel of zet hun lievelingsmuziek of een luisterverhaal op. 
 • Eten of drinken is meestal geen goed idee om je kinderen kalm te houden. integendeel, het kan je een hoop stress bezorgen tijdens het rijden: kinderen krijgen de verpakking niet open, ze besmeuren de zetels, het valt op de grond enzovoort. Dat zorgt er alleen maar voor dat je aandacht wordt afgeleid van het verkeer.

Dieren aan boord

 • Moet je huisdieren vervoeren, doe dat dan op een veilige manier. De dieren zitten best in een afgesloten ruimte of reismand, zodat ze jou niet kunnen afleiden.
 • Loszittende dieren kunnen ook een gevaar vormen bij een botsing. Ze worden net zoals andere losse voorwerpen in de auto met een grote kracht weggekatapulteerd en kunnen de inzittenden verwonden.

In de file

 • De file is een plaats bij uitstek om je snel te laten afleiden. Laat je niet verleiden om je telefoon te nemen, te lezen, make-up aan te brengen,… Eén moment van onoplettendheid volstaat voor een aanrijding, met nog langere files tot gevolg. In een file moet je dubbel aandachtig zijn en je hoofd voor 100% bij het verkeer houden.
 • Er gebeuren veel kop-staartaanrijdingen in files louter door afleiding. Let extra op bij filegevoelige locaties, bijvoorbeeld in de buurt van wegenwerken.