Header

Test jezelf: dode hoek, veilig of gevaarlijk?

Een vrachtwagen staat te wachten aan de verkeerslichten en wil rechts afslaan. Jij komt aangefietst en wil ook rechtsaf. Neem je het best plaats aan de STOP-streep bij de verkeerslichten (en dus naast de vrachtwagen) of niet?

 Foto: De fietser blijft veilig 3 meter achter de vrachtwagen.

Veilig gedrag: Je stopt en wacht drie meter achter de vrachtwagen, in het zicht van de zijspiegel.

Gevaarlijk gedrag: Naast de laadbak of oplegger rijden is gevaarlijk. Zodra de vrachtwagen begint af te slaan, kom je immers in de dode hoek terecht. Ook naast de cabine ben je niet zichtbaar voor de chauffeur.

Een vrachtwagen staat te wachten aan de verkeerslichten met voor hem een opstelvak voor fietsers. Jij komt aangefietst en wil links afslaan. Neemt je plaats in het opstelvak of niet?

 Foto: De fietser blijft veilig 3 meter achter de vrachtwagen en gaat  niet in het opstelvak staan.

Veilig gedrag: Je stopt en wacht drie meter achter de vrachtwagen in het zicht van de zijspiegel. Je wacht tot het groen is en de vrachtwagen het kruispunt verlaten heeft, voor je zelf vertrekt.

Gevaarlijk gedrag: Als je in het opstelvak vlak voor de cabine gaat staan, ben je niet of niet goed zichtbaar voor de vrachtwagenbestuurder. Voor de cabine bevindt zich een dode hoek.

Het is al iets veiliger om helemaal vooraan in het opstelvak te gaan staan en daar oogcontact proberen te maken met de bestuurder.

Een vrachtwagen gaat links afslaan. Jij fietst op het fietspad in dezelfde rijrichting en nadert de vrachtwagen.

 Foto: Het is gevaarlijk om naast de vrachtwagen te fietsen als die zijn manoeuvre nog moet uitvoeren. De laadbak kan over het fietspad schuiven als de vrachtwagen linksaf slaat.

Veilig gedrag: Je remt af, blijft 3 meter achter de vrachtwagen en laat hem eerst zijn bocht nemen.

Gevaarlijk gedrag: Je fietst verder.

De oplegger of laadbak zwenkt uit naar rechts als een vrachtwagen links afslaat. Hij komt dan vaak onverwachts over het fietspad of de rechterkant van de rijbaan terecht. Een gevaarlijke situatie voor fietsers.  

Een vrachtwagen gaat rechts afslaan. Jij staat in het fietsopstelvak voor fietsers in de rechterzijstraat, klaar om links af te slaan in de straat waar de vrachtwagen uitkomt.

Foto: Je ziet dat een vrachtwagen linksaf wil. Dus positioneer je je zo veilig mogelijk, helemaal rechts in het opstelvak voor fietsers.

Veilig gedrag: Je ziet dat de vrachtwagen rechts wil afslaan. Je verplaatst je en zet je vooraan rechts in het opstelvak. Op kleine kruispunten moeten vrachtwagens soms over hun rijhelft komen om een bocht te kunnen nemen.

Gevaarlijk gedrag: Je blijft zoals gebruikelijk links in het fietsopstelvak staan. De vrachtwagen zal een zeer wijde bocht nemen en waarschijnlijk op de plaats uitkomen waar jij staat te wachten. Je staat niet in een dode hoek, maar wel op een gevaarlijke plaats.

Een vrachtwagen wil de rotonde verlaten. Jij fietst op het doorlopende fietspad en moet nog verder rechtdoor, dus je hebt voorrang.

 Foto: Het is niet veilig om als fietser naast de vrachtwagen te gaan rijden. Je zult vaak in de dode hoek zitten. Blijf er veilig achter, tot hij de rotonde verlaten heeft.

Veilig gedrag: Als fietser zit je heel vaak in de dode hoek op een rotonde. Het is dan ook veiliger om de vrachtwagen voor te laten en je voorrang niet te nemen.

Gevaarlijk gedrag: Je neemt je voorrang op de vrachtwagen en rijdt door.

Relevante artikels