Header

Snelheidsverklikkers, verboden of toegelaten?

In België

In België zijn radardetectoren verboden. Dat zijn toestellen die snelheidsradars kunnen opsporen. Ook toestellen die de werking van snelheidsradars bemoeilijken of verstoren zijn niet toegelaten.

Er zijn heel wat gps-toestellen en apps die aangeven waar vaste snelheidsradars (‘flitspalen’) staan. Ze gaan dus niet actief detecteren, maar geven informatie over de gekende locaties door, de zogenaamde radarmelders. Radarmelders zijn wel toegelaten in België. 

Het enige wat zeker is, is dat geen enkel toestel of geen enkele app je met 100% zekerheid alle snelheidscontroles meldt. Je loopt nog altijd het risico om geflitst te worden als je te snel rijdt. De enige manier om dat te vermijden, is op je snelheid letten en je aan de limieten houden.

Strenge straffen op radardetectoren

  • Je toestel wordt in beslag genomen en vernietigd.
  • Je riskeert je rijbewijs te moeten inleveren voor 8 dagen tot 5 jaar.
  • Je riskeert een boete van 800 tot 8.000 euro of zelfs een gevangenisstraf van 15 dagen tot 3 maanden.

In Europa

In andere Europese landen verschilt de reglementering soms sterk van de Belgische. Informeer je voor je naar het buitenland gaat. In Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het gebruik van radarmelders bv. verboden. In Zwitserland mag je ze zelfs niet vervoeren.

Een paar tips voor landen waar radarmelders verboden zijn:

  • Verwijder apps van je smartphone voor je de grens over rijdt.
  • Deactiveer de functie ‘radar melden’ op je gps als dat gaat.
  • Zet je toestel uit en berg het op buiten handbereik.

Meer info over de regelgeving in andere Europese landen.