Zitje aankopen? Let op het goedkeuringslabel
- Zitjes die getest en goedgekeurd zijn volgens de internationale veiligheidsnormen dragen een oranje goedkeuringslabel. Ieder kinderzitje moet voorzien zijn van zo’n goedkeuringslabel, anders mag het niet verkocht worden in België.
- Momenteel zijn er twee geldige keurmerken:
- i-Size volgens lengte (fabrikant bepaalt indeling zelf)
- R44 deelt zitjes in volgens gewicht (groep 0, 0+, 1, 2, 3)
- De vermelding ‘Universal’ op het R44-keurmerk geeft aan dat je het zitje kunt gebruiken in alle automerken en -modellen. Zitjes die beperkt zijn tot bepaalde merken of modellen zijn aangeduid als ‘Semi-universal’ of ‘Vehicle specific’. Lees aandachtig de handleiding en probeer het zitje vooraf uit in je auto.
- Koop je een tweedehandszitje? Let dan op! Zitjes met de oudere keurmerken R44-01 en R44-02 voldoen niet meer aan de huidige veiligheidsnormen. Het moet R44-03 of 04 zijn. Koop enkel een tweedehandszitje als je zeker weet dat het geen ongeval heeft ondergaan, onzichtbare beschadigingen kunnen de goede werking van het zitje verhinderen.
Gebruik altijd een zitje dat overeenstemt met de lengte en/of het gewicht van je kind op dát moment.
Relevante artikels
-
Kinderzitjes
Tweedehandszitje / zitje na ongeval
Kun je een zitjes na een ongeval nog gebruiken? En wat als je er eentje tweedehands wil kopen? Waar let je op? -
Kinderzitjes
Je kind veilig vastklikken, hoe doe je dat?
Wil je je kind veilig vastklikken in de auto, dan moet je zorgen dat zowel het zitje als het kind veilig vast zitten volgens de regels van de kunst. Maak de juiste kliks! -
Kinderzitjes