Header

Campagne: Focus op de weg, niet op je gsm

Campagne tegen afleiding achter het stuur (afgelopen: 2-29 mei 2022)

Je bent aan het rijden en je lief stuurt een WhatsApp-bericht? Gewoon negeren. Je vrienden bellen je op? Ook negeren. Je baas stuurt je een e-mail tijdens het rijden? Niet kijken. Geen enkele melding, oproep of bericht is een ongeval waard. En de meeste berichten kunnen gerust even wachten tot je veilig op je bestemming aangekomen bent. Focus op de weg, niet op  je gsm en ga in automodus voor je begint te rijden.

Tips om in automodus te gaan

Smartphone of scherm buiten handbereik

  • Leg je smartphone bij voorkeur buiten handbereik voor je vertrekt. Dat is de veiligste en efficiëntste manier, bv. in een afgesloten tas of in het handschoenenkastje, zo word je niet verleid om hem vast te pakken bij meldingen, oproepen of berichten.

Gps of muziek op voorhand instellen

  • Gebruik je je telefoon voor navigatie of om naar muziek te luisteren? Stel je route en muziek dan in vóór je vertrekt en zorg dat je mobiele toestel in een geschikte houder zit die aan je wagen is bevestigd, dat is wettelijk verplicht.

Smartphone op niet storen of op stil

  • Andere opties tegen afleiding achter het stuur: zet je smartphone op niet storen, op stil of in vliegtuigmodus als je rijdt. Zo hoor je geen geluiden van binnenkomende berichten of oproepen en kom je niet in de verleiding om naar je smartphone te kijken.

Handenvrij bellen

  • Moet je toch een telefoontje doen, doe het dan in ieder geval handenvrij. Vermijd zeker om je toestel te moeten aanraken of een contact te moeten opzoeken op je scherm. Want zodra je ogen naar je scherm gaan, ben je afgeleid en zit je focus niet meer op de weg en dat is heel gevaarlijk.  

Campagneaffiches

      

Campagnemateriaal

Help ons en voer zelf mee campagne tegen afleiding achter het stuur. Je mag het campagnemateriaal gratis (in originele vorm) gebruiken en downloaden

Campagnemateriaal voor werkgevers

Bedrijven en organisaties die zich wilden engagaren voor meer verkeersveiligheid bij hun werknemers konden ons speciaal daarvoor ontworpen campagnemateriaal gebruiken met de opvallende slogan "Negeer je baas".

Lees hier alles over de werkgeverscampagne 'Negeer je baas'

Radiospots

Tijdens de campagne liepen drie radiospots op de nationale radiozenders. Beluister ze hier:

Kijk wat er gebeurt als je gsm't en rijdt

Info