Header

Mijn automodus

Camapgne zomer 2018 (afgelopen)

Meer dan 8 op de 10 Vlaamse automobilisten is  bezorgd over zijn eigen smartphonegebruik in het verkeer. En bijna drie kwart wil zijn mobiele telefoon minder gebruiken achter het stuur. Bij 1 op de 3 leidde zijn telefoongebruik zelfs al tot gevaarlijke situaties. Opvallende bevindingen uit een VSV-onderzoek en de aanleiding om een sensiliseringscampagne over afleiding op de voorgrond te zetten.

De campagne

De campagne 'Mijn automodus' bestond uit wegaffiches en radiospotjes waarin bekende Vlamingen aangaven welke automodus zij toepasten. Axel Daeseleire, Staf Coppens, Tine Embrechts en presentatrice Danira Boukhriss Terkessidis waren de campagnegezichten. De affiches en radiospots werden ondersteund door advertenties op sociale media en via de Beloofdwebsite waar je gepersonaliseerde affiches en campagnemateriaal kon downloaden, bovenop je digitale belofte om in automodus te gaan voor je vertrekt.

Vier keer in automodus

De campagne legde de nadruk op vier mogelijke manieren om in automodus te gaan. Bestuurders werden gestimuleerd om een automodus te kiezen die het beste bij hen paste. Het doel blijft hetzelfde: laat je niet afleiden door je gsm of smartphone als je rijdt en hou je volle concentratie op de weg.

  • Gsm buiten handbereik: leg hem bijvoorbeeld in het handschoenkastje of in je handtas.
  • Gsm op ‘niet storen’: binnenkomende meldingen worden tegengehouden tijdens het rijden. Oproepen van favorieten komen nog door, je GPS kan je nog blijven gebruiken en je muziek kan je verder beluisteren.
  • Gsm op stil: je hoort de binnenkomende meldingen niet en ze leiden je dan ook niet af. Je GPS en muziek kan je blijven gebruiken.
  • Handenvrij via de carkit/bluetooth: voor je vertrekt verbind je je smartphone met de carkit. Zo kan je, indien echt nodig, toch bellen met je handen aan het stuur en je ogen op de weg.