Mijn automodus
Camapgne zomer 2018 (afgelopen)
Meer dan 8 op de 10 Vlaamse automobilisten is bezorgd over zijn eigen smartphonegebruik in het verkeer. En bijna drie kwart wil zijn mobiele telefoon minder gebruiken achter het stuur. Bij 1 op de 3 leidde zijn telefoongebruik zelfs al tot gevaarlijke situaties. Opvallende bevindingen uit een VSV-onderzoek en de aanleiding om een sensiliseringscampagne over afleiding op de voorgrond te zetten.
De campagne
De campagne 'Mijn automodus' bestond uit wegaffiches en radiospotjes waarin bekende Vlamingen aangaven welke automodus zij toepasten. Axel Daeseleire, Staf Coppens, Tine Embrechts en presentatrice Danira Boukhriss Terkessidis waren de campagnegezichten. De affiches en radiospots werden ondersteund door advertenties op sociale media en via de Beloofdwebsite waar je gepersonaliseerde affiches en campagnemateriaal kon downloaden, bovenop je digitale belofte om in automodus te gaan voor je vertrekt.
Vier keer in automodus
De campagne legde de nadruk op vier mogelijke manieren om in automodus te gaan. Bestuurders werden gestimuleerd om een automodus te kiezen die het beste bij hen paste. Het doel blijft hetzelfde: laat je niet afleiden door je gsm of smartphone als je rijdt en hou je volle concentratie op de weg.
- Gsm buiten handbereik: leg hem bijvoorbeeld in het handschoenkastje of in je handtas.
- Gsm op ‘niet storen’: binnenkomende meldingen worden tegengehouden tijdens het rijden. Oproepen van favorieten komen nog door, je GPS kan je nog blijven gebruiken en je muziek kan je verder beluisteren.
- Gsm op stil: je hoort de binnenkomende meldingen niet en ze leiden je dan ook niet af. Je GPS en muziek kan je blijven gebruiken.
- Handenvrij via de carkit/bluetooth: voor je vertrekt verbind je je smartphone met de carkit. Zo kan je, indien echt nodig, toch bellen met je handen aan het stuur en je ogen op de weg.
Relevante artikels
-
Afleiding
-
Afleiding
Boetes gsm’en, sms’en, surfen
Gsm'en achter het stuur is niet alleen gevaarlijk, het kan je ook duur te staan komen. -
Afleiding
Regels en uitzonderingen gsm'en
Wat zegt het verkeersreglement over gsm-gebruik achter het stuur? -
Afleiding
Gevaarlijk – gevaarlijker – gevaarlijkst
Bellen en rijden, surfen en rijden, handenvrij of niet, het leidt je allemaal af tijdens het rijden en verhoogt je ongevalsrisico enorm! -
Afleiding
Is praten met passagiers even gevaarlijk als bellen?
Praten met passagiers kan je ook afleiden, maar is het even gevaarlijk als gsm'en achter het stuur? -
Afleiding
Afleiding: een belangrijke verkeerskiller
Afleiding door gsm/smartphonegebruik behoort inmiddels tot de grootste gevaren in het verkeer. -
Afleiding
Waarom rijden en gsm'en gevaarlijk is
Er zijn meer redenen dan je denkt waarom je je gsm beter achterwege laat achter het stuur.