Header

Campagne: Ik beloof je altijd correct vast te klikken

augustus 2020 (afgelopen)

Altijd correct vast

Bij controles in Vlaanderen blijkt dat maar 1 op de 5  kinderen (21%) correct is vastgeklikt in de auto*. Kinderen die niet correct vastgeklikt zijn en niet in een aangepast kinderzitje vervoerd worden, kunnen nochtans zeer ernstige verwondingen oplopen bij een ongeval. Daarom is het ook verplicht om kinderen kleiner dan 1,35 meter altijd te vervoeren in een aangepast kinderzitje, geschikt voor hun lengte of gewicht op dat moment.

Om ouders en grootouders te herinneren aan het belang hiervan,  lanceerde de VSV op 7 augustus 2020 een nieuwe sensibiliseringscampagne over kinderzitjes. De boodschap luidde: 'Ik beloof je altijd correct vast te klikken'.  Met de nadruk op 'altijd' en 'correct'. Niemand wil natuurlijk dat zijn oogappels iets overkomt. Maar een foutje of slordigheid bij het vastklikken, is snel gebeurd. 

Campagnemateriaal - ambassadeurs

Ambassadeurs Astrid Coppens, Eddy Planckaert en Pieter Timmers  waren de gezichten van de grootschalige mediacampagne. Zij riepen op om ook de belofte te maken om je (klein)kind altijd correct vast te klikken. Dat kan op www.beloofd.be. Op de campagnewebsite leggen we nog eens heel overzichtelijk uit waarop je moet letten als je je kind veilig wil vastklikken in de verschillende soorten kinderzitjes.

Verder kwam je de vertrouwde affiches langs de snelwegen en hoofdwegen tegen, de campagneboodschap op de tankpistolen langs de snelwegen, lokale affiches in centrumsteden, radiospots en een onlinecampagne op sociale media en via online advertenties.  

Een nieuwe flyer en vernieuwde brochure over de verschillende soorten kinderzitjes en veiligheidstips om je kind altijd correct vast te klikken in de verschillende soorten zitjes, werden op grote schaal verspreid door de externe partners Kind & Gezin en Dreambaby.

* Bron: Vias 2018

Meer informatie

  • Meer informatie over de beloofdcampagne: www.beloofd.be.
  • Lees het persbericht.
  • Meer informatie over kinderzitjes vind je op deze website onder het thema kinderzitjes.
  • De nieuwe brochure kan je ook gratis downloaden.

Evaluatie en resultaat campagne

Na iedere campagne laat de VSV een statistisch relevante bevraging uitvoeren bij de doelgroep om het bereik te meten. Hiervan zie je het resultaat in een notendop: