Header

Campagne: Ga in automodus voor je rijdt

februari 2021 (afgelopen)

Van 1 tot 28 februari 2021 liep een Beloofdcampagne tegen afleiding achter het stuur. Bekende koppen Adriaan Van den Hoof, Tine Embrechts en Dieter Coppens riepen op om in automodus te gaan voor je rijdt. Met andere woorden: leg je smartphone buiten handbereik of zet hem op stil of niet storen.

Nieuw onderzoek: 85% jonge autobestuurders bereid om in automodus te gaan

Van alle leeftijdsgroepen zijn jonge autobestuurders (18-29 jaar) het meest bereid om in “automodus” te gaan en zo afleiding in het verkeer te vermijden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de VSV.

  • Van de 18-29 jarigen geeft 52% aan dat ze nu al bijna elke rit in automodus gaan. Het gemiddelde voor alle leeftijdsgroepen samen ligt op 44%.
  • 85% van de 18-29-jarigen toont zich bereid om in automodus te gaan en zo afleiding te vermijden, terwijl het gemiddelde voor alle leeftijdsgroepen samen 77% bedraagt.

Toch komen net de jongere leeftijdsgroepen ook het vaakst in de verleiding om de gsm te hanteren tijdens het rijden: van de 18- tot 29-jarigen verklaart maar 24% dat nooit te doen; bij de 30- tot 39-jarigen gaat het om 25%, tegenover 42% in de leeftijdsgroep van 40 tot 54 jaar.

Verder meent 82% van de bevraagden dat het heel normaal is om even niet bereikbaar te zijn als je aan het rijden bent, bij de jongere bestuurders (18-29 jaar) ligt dat aandeel zelfs nog iets hoger (86%). Toch is er een zekere aarzeling om de gsm helemaal aan de kant te laten tijdens het rijden: slechts 59% van alle bevraagden vindt dat geen enkele binnenkomende oproep of melding zo dringend is dat ze dadelijk beantwoord moet worden; op dit vlak zien we geen verschil voor de jongere bestuurders (eveneens 59%). 

Bekende gezichten promoten hun automodus

Samen met drie BV's die hun schouders onder de campagne zetten, benadrukte de VSV dat er voor iedereen een passende manier is om in automodus te gaan:

  • GSM buiten handbereik: bijvoorbeeld in het handschoenkastje of in je handtas.
  • GSM op “niet storen”: de “niet storen”-functie houdt binnenkomende berichten en oproepen tegen. Je kunt ervoor kiezen om oproepen van favorieten toch door te laten komen en functies als GPS en muziek nog te blijven gebruiken.
  • GSM op stil: zo word je niet afgeleid door binnenkomende meldingen. Je GPS en muziek kun je blijven gebruiken.

Mediacampagne

De mediacampagne werd gevoerd via 315 affiches langs Gewest- en snelwegen in Vlaanderen, radiospotjes en een social mediacampagne met een campagnevideo. Verder zag je de campagneboodschap op tankpistolen en werden er influencers ingezet om de jongere doelgroepen te bereiken. De belofte om in automodus te gaan kan je nog altijd digitaal maken op beloofd.be. Daar kan iedereen ook gratis het campagnemateriaal downloaden en/of personaliseren en zo mee helpen verspreiden.

           

 

Meer info: