Header

Campagne Fietsveiligheid

(maart - april 2021)

Bedankt om rekening te houden met eklaar

Voor het eerst slaan de VSV en 189 Vlaamse gemeenten de handen in elkaar voor een gezamenlijke fietsveiligheidscampagne. Ze roepen fietsers en autobestuurders op om extra aandacht te hebben voor elkaar. Zo kunnen fietsers en autobestuurders de fietsveiligheid mee verhogen.

Meer dan 5.000 campagneborden staan verspreid over de deelnemende gemeenten die de locaties nauwkeurig uitkozen. Ze vragen aandacht in zes specifieke situaties die gevaarlijk kunnen zijn voor fietsers. 

Zes situaties: voor chauffeurs én voor fietsers

      

      

Waarom?

Fietsers zijn jammer genoeg de grootste groep verkeersslachtoffers (doden en zwaargewonden). Voor alle andere weggebruikers slagen we erin om het verkeer jaar na jaar veiliger te maken, maar voor de fietsers lukt ons dat minder goed. De voornaamste oorzaken van fietsongevallen vormden de basis voor een bevraging bij 900 fietsers en autobestuurders.

De resultaten waren opmerkelijk en werden meteen ook de invalshoek voor deze fietsveiligheidscampagne. Grote verschillen tussen wat fietsers en autobestuurders als gevaarlijk ervaren, vallen op!

Daarom willen we aanzetten om meer rekening met elkaar te houden.

Campagne

De campagne wordt lokaal gevoerd via meer dan 5.000 borden die de gemeenten bij de VSV konden bestellen. De lokale besturen voeren hun eigen campagne met kant-en-klaar tekst- en beeldmateriaal dat de VSV hen aanbiedt. De VSV rolt een online campagne uit op Facebook en Instagram. Daarnaast is een samenwerking met radiozender MNM opgezet.

Op 22 maart 2021 lanceert minister Peeters de campagne op een persmoment in Zonhoven en Aarschot.

Meer info

Relevante artikels