Header

Campagne: Een beetje te snel is ook te snel

november 2020 (afgelopen)

Snelheidsovertredingen blijven nog steeds een heikel punt op de Vlaamse wegen. Toch is 9 op de 10 autobestuurders overtuigd van het nut van de snelheidslimieten. Niettemin blijkt uit onderzoek van de VSV dat ondanks de overtuiging dat snelheidslimieten nuttig zijn, 1 op de 4 Vlamingen zich niet consequent aan de snelheidslimiet houdt. Voornamelijk mannen onder de 45 jaar hebben een zware voet. Dat kan heel verstrekkende gevolgen hebben voor andere weggebruikers én voor henzelf. Zoals voor J. (36) uit Gent:

“Ik dacht dat een fietser die ik zag aankomen, ging stoppen. Maar die inschatting bleek fout. Achteraf is aangetoond dat als ik mij aan de snelheidslimiet had gehouden, de aanrijding was vermeden. Ik reed nog geen 5 km/u te snel. De fietser, een oudere man, kwam op de voorruit terecht en is later in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen. Ik moet hiermee leren leven. Nu, 14 jaar later, heb ik nog altijd schrik om een fietser aan te rijden.”

Van 2 november tot 6 december loopt daarom een nieuwe VSV-campagne rond overdreven en onaangepaste snelheid. 314 affiches langs de Vlaamse hoofdwegen maken duidelijk dat te snel rijden, ook al is het maar een beetje, ernstige gevolgen kan hebben. De affichecampagne wordt ondersteund door radiospotjes op JOE, MNM, QMusic, Studio Brussel en TopRadio. Daarin horen we twee getuigenissen die gebaseerd zijn op reële processen-verbaal van ongevallen waarin te snel rijden tot verregaande gevolgen leidde. Verder is er een uitgebreide campagne via sociale media en in de tankstations.

Alle campagnemateriaal is beschikbaar op Beloofd.be, de website waar je ook de belofte kunt maken om je altijd aan de snelheidslimieten te houden.