Header

Belgen scoren slecht op houding tegenover drinken en rijden

Uit een Europees onderzoek blijkt dat België tot de slechtste leerlingen van de Europese klas behoort als het aankomt op gedrag en houding tegenover alcohol in het verkeer. Belgen zijn blijkbaar veel meer dan andere Europeanen te tolerant als het op drinken en rijden aankomt. Het lijkt alsof het bij ons sociaal aanvaard is om achter het stuur te kruipen met een glas te veel op. Dat is gewoonweg ondenkbaar in de meeste van onze buurlanden. En terecht: drinken en rijden is immers een van de belangrijkste killers in het verkeer!

  • 3,1 % van de Belgen vindt het voor zichzelf aanvaardbaar om nog te rijden nadat hij meer heeft gedronken dan de wettelijke limiet. Dat is weinig, maar België scoort hiermee wel het slechtste van Europa. Gemiddeld vindt 1,9% het aanvaardbaar.
  • 33% van de Belgen geeft aan nog te rijden nadat hij alcohol heeft gedronken. Ook hiermee scoren Belgen een pak minder dan het Europese gemiddelde van 20,6%.
  • 24% zegt in het afgelopen jaar gecontroleerd te zijn op alcohol door de politie. Dit is wel een pak meer dan in Nederland (10,3%), Frankrijk (15,2%) of Duitsland (7,2%).

(bron: Achermann Stürmer, Y., Meesmann, U. & Berbatovci, H. (2019) Driving under the influence of alcohol and drugs. ESRA2 Thematic report Nr. 5. ESRA project (E-Survey of Road users’ Attitudes). Bern, Switzerland: Swiss Council for Accident Prevention.)

Relevante artikels