Header

Attention Assist waarschuwt bij slaperigheid

Een systeem voor vermoeidheids- en aandachtwaarschuwing is verplicht in alle nieuwe automodellen die in Europa op de markt komen vanaf juli 2022, en vanaf juli 2024 in alle nieuw verkochte auto’s. Dat is bepaald via Europese wetgeving.

Een technisch snufje dat detecteert wanneer een chauffeur begint te knikkebollen en in slaap dreigt te vallen. Dan gaat een soort alarm af en verschijnt op het dashboard de boodschap dat je een rustpauze moet nemen.

De systemen zijn vrij ingenieus en maken een profiel van je rijstijl. Het systeem registreert het gebruik van het gaspedaal, de richtingaanwijzers en vooral de stuurbewegingen. Als je slaperig bent, maak je voortdurend kleine stuurcorrecties en kost het je meer moeite om tussen de lijnen van je rijstrook te blijven rijden.

Wanneer het systeem merkt dat je afwijkt van je normale rijstijl en dus tekenen van slaperigheid begint te vertonen, krijg je een waarschuwing te horen en te zien.

Maar geen enkel systeem is volledig waterdicht. En je neemt beter het zekere voor het onzekere zodra je merkt dat je alertheid verslapt. Stop zeker met rijden van zodra je je slaperig voelt, ook al kreeg je (nog) geen waarschuwing van het systeem.